1. Homepage
  2. Expertise
  3. Case Nyrstar turnaround Case Nyrstar turnaround

Case: Nyrstar turnaround veilig en zonder omkijken naar afval dankzij Renewi

Eén keer in de 5 jaar pleegt zinkfabriek Nyrstar in Budel groot onderhoud aan de Roosting en Zwavelzuurfabriek. Een megaklus die in de eerste plaats veilig en in de tweede plaats zo snel mogelijk geklaard moet worden. Ieder uur dat de Roosting en Zwavelzuurfabriek stilstaan, wordt er dus minder geproduceerd. Bovendien moeten de overige afdelingen van de zinkfabriek dan doordraaien op een slinkende buffer. Logisch dus, dat het afval, wat in ijltempo vrijkomt, dus veilig, maar ook zo snel en slim mogelijk uit de afdeling afgevoerd moet worden. Zodat de 600 extra ingehuurde onderhoudsmedewerkers hier geen hinder van hebben tijdens hun werkzaamheden.

Nyrstar is de enige zinkfabriek in Nederland. Het bedrijf produceerde vorig jaar 248.000 ton zink en nog iets meer zwavelzuur uit het zwaveldioxide dat bij de zinkproductie vrijkomt. Daarnaast komen er andere metaalhoudende filterkoeken vrij, die als bijproduct verkocht worden.

2 jaar plannen, 4 weken buffelen
Een compleet fabrieksonderdeel renoveren in slechts 4 weken vraagt een gedegen voorbereiding. Er is een turnaround team samengesteld. Dit team begint al 2 jaar voor de daadwerkelijke stop met de voorbereiding.

Luc Keijssers, coördinator milieu en managementsystemen, en zijn collega Peter Roost, turnaround coördinator, betrekken in een vroeg stadium een afvalexpert van Renewi erbij. Om per stoppunt in kaart te brengen welk afval er vrijkomt, hoe dat moet worden afgevoerd, naar welke verwerker en in welke inzamelmiddelen. Ook adviseert hij hoe het afval gedurende de stop het beste tijdelijk opgeslagen kan worden. Daarbij maakt hij telkens de afweging om specifieke fabrieksonderdelen te reinigen voor afvoer naar de verwerker. Dat kan beter zijn voor het milieu of de veiligheid, en het kan kostentechnisch aantrekkelijk zijn.

Alle informatie wordt in een excelsheet verzameld, vertelt Luc Keijssers. “Plus een uitgebreide tekening van de fabriek met de locaties waar werkzaamheden worden uitgevoerd”, vult Peter Roost aan. “Want het is logistiek een hele uitdaging. Er lopen dan 600 mensen rond, er staan wel 12 kranen tegelijk, een spuitunit voor de reiniging en ander gereedschap. Dus het is passen en meten of we er nog door kunnen met al die containers. In de afvallogistiek had Renewi de leidende rol. We hebben er eigenlijk geen omkijken naar gehad.”

Het begint met inzicht en overzicht
Jan Rietjens, expert waste & resource management bij Renewi, is in dit megaproject de linking pin voor het afval. Met zijn kennis van afvalverwerking en ervaring in afvallogistiek brengt hij samen met Luc en Peter de gevolgen voor het afval in kaart.

“Dat begint al een halfjaar voor de daadwerkelijke fabrieksstop”, zegt Jan. “Samen bepalen we hoe de stoporganisatie eruitziet. Vervolgens ga ik met alle stopcoördinatoren in gesprek om te achterhalen wat er uit hun area vrijkomt. En dat is veel en heel verschillend: van isolatie tot metselwerk uit de oven, met zwavelzuur aangetaste pijpen, elektronicakasten, van alles. Ik adviseer over de beste verwerking, de benodigde container- en emballagecapaciteit en organiseer de detachering, afstemming met Fleet Management en inzet van materieel.” Kortom, de afdeling consultancy van Renewi adviseert over de verwerking, behandeling en logistiek, maakt de plannen daarvoor en voert de regie. Vervolgens voert detachering het werk uit.

Flinke afvalberg veilig verwerkt
Over hoeveel afval hebben we het hier eigenlijk? De hoeveelheid is sterk afhankelijk van het equipment dat gesloopt of vervangen wordt. In totaal is er circa 1000 ton afval afgevoerd inclusief het afval dat afkomstig is van het tijdelijke contractorpark, waar de 600 ingehuurde onderhoudstechnici kantoor houden, pauzeren en schaften, een klein maar goed georganiseerd dorp op zich.

Als er afval vrijkomt, voor zover dat in de voorbereiding niet bepaald is, wordt er overleg gevoerd met Renewi en bekijken we gezamenlijk op welke wijze we het afval kunnen afvoeren al dan niet eerst zuivergemaakt.

Heel professioneel
Bij de turnaround van 5 jaar geleden verzorgde Renewi ook het afval. Maar deze keer was zij volledig in control, doordat nu ook de reiniging, het aansturen van de sloper en de totale coördinatie onder verantwoordelijkheid van Renewi consultancy viel.

“Dat is ons uitstekend bevallen”, zegt Peter Roost, terwijl Luc Keijssers instemmend knikt. “Kijk, die eerste 3 à 4 dagen komt zo’n beetje alles tegelijk vrij. Metaal, aluminium, kunststof, puin, noem maar op. Dat moet heel snel weg, want er moet nieuwbouw in. Door nu ook de reiniging aan Renewi over te laten, bleef de doorstroming optimaal. Zij hebben daarbij hun reinigingstak ingezet, met het advies om een safety unit in te zetten. Dat vind ik wel heel professioneel. Het kost iets meer, maar dan weet je zeker dat het afval veilig en efficiënt wordt afgevoerd.”

Het loopt gesmeerder
“Ook de inzet van Johan Rijkers van Renewi, die tijdelijk gedetacheerd werd als fulltime afvalcoördinator naast een uitvoerder, werkte uitstekend”, vult Luc aan. “Johan was de spil in de uitvoering die dicht tegen onze Peter en de Area Managers aan opereerde. Je merkt als je iemand verantwoordelijk maakt voor het hele proces, dat het dan gesmeerder verloopt. We zijn eigenlijk helemaal ontzorgd, een lelijk woord, maar dat is het wel. Als er bijvoorbeeld extra werk was of materialen meer vervuild waren dan verwacht, dan werd dat correct en soepel opgelost.”

Kaarsenfilters
Voorbeeld van zo’n uitdagende klus is de verwijdering van kaarsenfilters. Met de expertise van Renewi’s consultancy is ook daarvoor een goede oplossing gevonden. “Het gaat om rechtopstaande filters met een soort doek ertussen en dat zit helemaal vol zwavelzuur. Het is een karwei waarbij de risico’s volledig moeten beheerd worden om dat van het metaal te scheiden”, vertelt Peter. “Ik moet zeggen dat Renewi dat goed heeft opgepakt. Met een safety unit erbij, mensen in het chemiepak, dat is heel netjes opgeruimd.”

Veiligheid voorop
“Ik moet daar trouwens nog bij vermelden”, vervolgt Peter, dat Renewi hoog scoort op veiligheid. En dat past in onze manier van werken: veiligheid gaat immers voor alles. Al onze contractors vragen we van tevoren een Work Method Statement op te stellen, een beschrijving van de werkzaamheden met inschatting van risico’s en acties voor het beheersen daarvan. Ook expert Jan Rietjens heeft zo’n document met preventieve maatregelen voor de veiligheid opgesteld. Daar zitten dan slimme oplossingen in.”

Laatste loodjes
Op moment van schrijven, ruimt Renewi de laatste resten van de turnaround op tot en met het vegen van het terrein. Er moet nog wat materiaal gereinigd, verpakt en afgevoerd worden. Iedere verwerker verlangt een andere verpakking van het afval. Je moet het maar weten. Gelukkig weet de consultancytak van Renewi daar alles van.

Van erts tot zink
Via een aftakking van de IJzeren Rijn, de spoorlijn tussen de haven Antwerpen en Mönchengladbach, komt de Nyrstar-trein met zinkconcentraat (erts) tot vlak naast de fabriek in Budel. Het concentraat gaat vervolgens letterlijk aan de lopend band 20 meter omhoog de werveloven in. Vergelijk het met een grote barbecue van 950 °C, maar dan één die blijft branden, dankzij het exothermisch proces dat ontstaat door toevoeging van lucht. Bij de roosting van het concentraat komt roostgoed en zwaveldioxide vrij. Nyrstar maakt van de zwaveldioxide zwavelzuur.

Zware metalen
Het roostgoed gaat naar de afdeling Loging en Zuivering waar het wordt opgelost in het zelfgeproduceerde zwavelzuur. Die oplossing wordt verder gezuiverd. Tijdens dit zuiveringsproces ontstaan metaalhoudende filterkoeken die als bijproducten worden verkocht.

Door elektrolyse slaat het zink in de gezuiverde oplossing neer op kathodeplaten. Deze zinksheets (die de grootte hebben van een deur) zijn nog niet geschikt voor verkoop. Deze sheets worden ingesmolten en Nyrstar maakt er broodjes van in de gewichtsklassen 25 kilo tot 4.000 kilo. Vorig jaar produceerde Nyrstar Budel 248.000 ton zink. Desgewenst verkrijgbaar in uiteenlopende legeringen. Misschien zijn uw dakgoten of regenpijpen er wel mee verzinkt.

Wilt u meer weten over Stops & turnarounds? Neem contact op.